Diagnose prostaatkanker

"Heeft bijna iedereen prostaatkanker?"


Prostaatkanker komt heel vaak voor maar levert in de meeste gevallen gelukkig geen problemen op. 1 op de 7 mannen krijgt met prostaatkanker te maken en vrijwel alle mannen boven de 80 hebben het in enige vorm.

Op zoek gaan naar prostaatkanker op hogere leeftijd is altijd een afweging. Meestal is er dan geen sprake van een agressieve vorm van prostaatkanker, maar alleen van een mildere vorm waarvan geen of weinig problemen te verwachten zijn.

Voor mannen onder de 80 jaar is het wel belangrijk om agressieve vormen van prostaatkanker uit te sluiten. Dezze agressievere vormen kunnen namelijk leiden tot lokale problemen (plasklachten, urineverlies) of uitzaaiingen.

Door het PSA in het bloed te meten kan al veel gezegd worden over de kans op prostaatkanker. Als er in het bloed een verhoging van deze PSA waarde (een eiwit gemaakt door de prostaat) wordt gezien dan is dat een reden voor verder onderzoek bij de uroloog.

Ook als er plasproblemen spelen waarvoor u naar de uroloog wordt verwezen zal prostaatkanker uitgesloten worden voordat een behandeling voor de plasklachten wordt gestart.

Symptomen van prostaatkanker


In het begin zijn er meestal helemaal geen symptomen bij prostaatkanker. Als er wel symptomen ontstaan, zijn dat bijvoorbeeld plasklachten of bloed in de urine.

In een laat stadium van de ziekte kan gewichtsverlies optreden of pijnklachten in de rug of in het bekken. Deze klachten kunnen echter ook een heel andere oorzaak hebben. 

Diagnose


Bij Link2Care Clinics kunt u terecht voor snel en nauwkeurig onderzoek om prostaatkanker aan te tonen of uit te sluiten.

Als u verwezen wordt met een verhoogd PSA krijgt u eerst een consult bij de uroloog. Door aan de prostaat te voelen en alle riscofactoren op een rij te zetten zal bepaald worden of het nodig is om verder onderzoek te doen. Indien dit nodig is wordt verder onderzoek gedaan door middel van een MRI scan. Bij Link2Care Clinics beschikken we over de meest moderne, zeer geavanceerde MRI-scanners.

Als op de MRI scan een afwijking in de prostaat te zien is, verwijzen we u naar een van de gespecialiseerde prostaatkankercentra waar we nauw mee samenwerken. In deze centra kunt u altijd snel terecht en aldaar wordt dan weefsel uit de prostaat gehaald door middel van biopten. Het verwijderde prostaatweefsel wordt onderzocht en dan kan een conclusie getrokken worden. Als er inderdaad sprake blijkt te zijn van prostaatkanker zal er samen met u gekeken worden naar de verschillende behandelopties. Prostaatkanker is gelukkig goed te behandelen, de meeste mannen komen geheel van de ziekte af.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.