Orgasmeproblemen

Zowel mannen als vrouwen kunnen problemen ervaren met het bereiken van een orgasme. Bijvoorbeeld als het orgasme niet of te langzaam komt, of pijn doet. Of als het orgasme juist te snel komt.

Te snel klaarkomen


Een van de meest voorkomende stoornissen bij mannen is sneller klaarkomen dan gewenst (ejaculatio preacox).

Dit kan allerlei oorzaken hebben, zowel fysiek als emotioneel. Denk aan spanning in bepaalde seksuele situaties, een nieuwe partner, maar ook depressie, schuldgevoelens of stress. Fysieke oorzaken kunnen problemen met hormonen zijn of zelfs bijwerkingen van medicatie of letsel.

Diagnose


Om tot een diagnose te komen, bespreekt de arts onder meer uw medische en seksuele achtergrond. Om serieuze medische problemen uit te sluiten, worden soms ook sperma, urine of bloed onderzocht.

Mogelijke behandelingen?


Afhankelijk van de oorzaak kunnen (ontspannings)oefeningen helpen. Ook kan het zijn dat de seksuoloog (gedrags)therapie of counseling aanraadt. Bij Link2Care Clinics geven we ook praktische tips en (leefstijl)adviezen om de klachten te verminderen en het seksleven te verbeteren.

Medicatie kan een andere optie zijn. Sommige antidepressiva hebben als (in dit geval gewenste) bijwerking dat ze de ejaculatie vertragen. Ook zijn er zalven of sprays die voor de seks op de penis kunnen worden aangebracht om de climax uit te stellen.

Te langzaam of pijnlijk orgasme


Als het niet lukt om klaar te komen of het orgasme onprettig aanvoelt, spelen vaak verschillende factoren een rol. Een belangrijke oorzaak is vaak spierspanning van de bekkenbodem. Ook stress kan een grote rol spelen. Soms is er een medische oorzaak zoals een aandoening van de zenuwen, hormonen of bloedvaten.

Diagnose en behandeling


Om tot een diagnose te komen, bespreekt de arts onder meer uw medische en seksuele achtergrond. Om serieuze medische problemen uit te sluiten, worden soms ook sperma, urine of het bloed onderzocht.

Afhankelijk van de conclusie kunnen we u helpen met gedragsveranderingen, manieren om stress te verlichten of met advies over seksuele technieken. Bij vrouwen kan bekkenbodemfysiotherapie een oplossing zijn.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.