Terugkerende urineweginfecties
(man of vrouw)
Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van terugkerende ontstekingen van de blaas.
Symptomen
Naast vaker moeten plassen kan het zijn dat plassen een brandend gevoel geeft, of dat urine donkerder wordt. Ook gaan terugkerende urineweginfecties vaak gepaard met pijn in de onderrug of onder de ribben in de flanken (waar de nieren zitten). Daarnaast kunnen mannen last krijgen van een bijbal-, prostaat- of teelbalontsteking.
Mogelijke oorzaken
Vooral vrouwen kunnen gevoelig zijn voor chronische urineweginfecties. De urinebuis is bij vrouwen korter waardoor bacteriën sneller de blaas bereiken. Vooral bacteriën uit de ontlasting vormen een risico. Ook hormonale veranderingen tijdens en na de overgang kunnen een rol spelen.
Bij mannen kunnen bacteriën in de urine infecties veroorzaken als de blaas niet goed kan worden uitgeplast. Bijvoorbeeld door een vergrote prostaat of een slappe blaas. Ook bekkenbodemproblemen of een soa kunnen deze klachten veroorzaken.
Kun je terugkerende blaasontstekingen zelf helpen voorkomen?
Vrouwen kunnen het risico op ontsteking verminderen door veel water te drinken, om de bacteriën beter weg te spoelen. Vermijd ook zaaddodende middelen (op condooms), vaginale douches en bepaalde antibiotica, die kunnen de bacteriële samenstelling van de vagina veranderen.
Bij mannen met terugkerende infecties moet de arts eigenlijk altijd eerst analyseren waar de terugkerende infecties vandaan komen.
Welke behandelingen zijn er?
Bij vrouwen wordt meestal een antibioticakuur voorgeschreven. Het kan zijn dat de arts u vraagt urinetests af te nemen om het urinewegsysteem in de gaten te houden. Ook cranberrycapsules en oefeningen in volledig uitplassen van de blaas kunnen helpen.
Als de infecties samenhangen met de overgang, zal de arts ook hormoonbehandeling of leefstijladviezen overwegen.
Bij mannen hangt de behandeling af van de precieze oorzaak. De arts zal na een uitgebreide analyse een behandeling op maat voorstellen.