Plasbuis vernauwing/urethrastrictuur

Bent u bekend met of recent gediagnosticeerd met een vernauwing in de plasbuis? Dan weet u dat dit het plassen buitengewoon lastig kan maken. In dit artikel zullen we de oorzaken van plasbuisvernauwing bespreken, evenals een behandelingsoptie die minder invasief is dan de traditionele methoden.

Oorzaken van Plasbuisvernauwing


Vernauwingen in de plasbuis komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Ze kunnen het gevolg zijn van infecties, medische behandelingen via de plasbuis in het verleden, of ontstaan als gevolg van een beschadiging veroorzaakt door een val of klap. Bijvoorbeeld, plasbuisvernauwingen treden vaak op bij fietsers die schrijlings op de fietstang zijn gevallen. Wanneer de plasbuis beschadigd raakt, kan het lichaam reageren door overmatig littekenweefsel te produceren, wat resulteert in een vernauwing van de plasbuis.

Behandelingsopties voor Plasbuisvernauwing


Als u voor het eerst last heeft van plasbuisvernauwing, zal de uroloog over het algemeen een kleine ingreep voorstellen, waarbij het vernauwde gebied via de natuurlijke opening van de plasbuis met een mesje wordt ingesneden (de zogenaamde urethratomie volgens Sachse). Helaas is deze ingreep slechts in 50% van de gevallen succesvol. In de overige 50% groeit het littekenweefsel weer aan, soms al binnen enkele weken. Dit kan resulteren in herhaalde ingrepen of zelfs zelfkatheterisatie om de plasbuis open te houden. Als de plasbuisvernauwing blijft terugkomen, is een mogelijke oplossing het operatief verwijderen van het aangetaste gedeelte van de plasbuis (een urethraplastiek), waarbij soms een stukje wang of voorhuid wordt gebruikt om het zieke deel te overbruggen.

Wat kan eraan gedaan worden?


Bij Link2Care Clinics bieden wij nu ook een andere, minder ingrijpende behandelingsoptie voor plasbuisvernauwingen. Deze behandeling omvat het inbrengen van een ballonnetje in de plasbuis onder doorlichting met röntgenstraling en contrastmiddel. Het ballonnetje wordt vervolgens opgeblazen op de vernauwde plek, terwijl het kleine naaldjes gebruikt om medicatie in het verlittekende plasbuisweefsel te injecteren. Dit medicijn remt sterk de vorming van nieuw littekenweefsel. Deze ingreep is poliklinisch en kortdurend, en vereist geen narcose of roesje. Binnen een uur kunt u weer naar huis. Het mooie is dat de kans op terugkerende vernauwing aanzienlijk kleiner is dan na een Sachse-operatie.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.