Zwelling van de balzak

Onderzoek


Bij een zwelling in de balzak kan het zijn dat een of beide teelballen anders aanvoelt of pijn doet. Of dat u een ‘zwaar gevoel’ in de balzak ervaart.

De uroloog onderzoekt in dat geval de balzak en zal vaak een echo maken.

Mogelijke oorzaken


In verreweg de meeste gevallen is de zwelling goedaardig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de aderen naar de teelbal(len) niet goed doorlopen en daardoor opgezwollen zijn, zoals bij spataderen (varicocèle).

Een andere mogelijkheid is dat er vocht rondom de teelbal(len) zit (een hydrocèle). Of er is een holte ontstaan met vocht en dode spermacellen (spermatocèle). In beide gevallen kan dit meestal geen kwaad, maar de zwelling kan in de loop der tijd gaan groeien en kan in de weg zitten of cosmetische bezwaren geven.

Soms ontstaat de zwelling doordat de ‘bijbal’ die sperma aanvoert ontstoken is (epididymitis). Dit kan meestal met medicijnen worden behandeld.

In het ernstigste geval is er sprake van teelbalkanker. Meestal is er dan sprake van een harde, hobbelige zwelling in één van de teelballen. Deze zwelling is vaak snel ontstaan en geeft geen pijnklachten. Mocht deze diagnose gesteld worden, dan wordt u direct verwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis om de bal te verwijderen en eventuele aanvullende behandelingen te ondergaan als dit nodig blijkt.

Behandelopties

Als u verwezen wordt ivm een zwelling van de balzak dan zal de uroloog lichamelijk onderzoek uitvoeren en wordt er zo nodig een aanvullende echo gemaakt, op die manier is het nagenoeg altijd mogelijk om de juiste diagnose te stellen.


1. Varicocèle

Als de aderen achter de teelbal zijn opgezwollen en niet goed doorlopen, is er sprake van varicocèle. Dit hoeft niet altijd behandeld te worden. Maar als de aderen te groot worden, kan dit tot vervelende pijnklachten leiden. Als er sprake is van een verminderde vruchtbaarheid en een kinderwens, dan kan het behandelen van de varicocèle leiden tot verbeterde spermakwaliteit.

Mocht er bij u sprake zijn van een varicocele en er is een reden om die te behandelen, ivm een onvervulde kinderwens óf pijnklachten, dan kan de varicocele bij Link2Care Clinics op een minimaal invasieve manier in daghandeling worden behandeld middels onder lokale verdoving (dus zonder narcose).

Via een bloedvat in de lies leiden we een voerdraadje naar de gezwollen ader en wordt deze dichtgemaakt met kleine bolletjes. Dit is te vergelijken met de behandeling van spataderen op de benen. Door het dichtmaken verschrompelt het vat en bent u van het probleem af.


2. Spermatocele of hydrocele

Als u last heeft van een zwelling in de balzak en de diagnose spermatocele of hydrocele is gesteld dan zijn er 2 mogelijkheden om deze zwellingen te behandelen.

In ziekenhuizen worden deze zwellingen meestal operatief verwijderd, tenzij ze klein zijn of weinig hinder geven, dan wordt vaak een afwachtend beleid voorgesteld.

Bij Link2Care Clinics hebben we een minimaal invasief behandel alternatief: aspiratie en sclerotherapie. Dit houdt in dat we, onder lokale verdoving van de huid, het vocht met een naald wegzuigen, en een stofje achterlaten in combinatie met een antibioticum waardoor de wanden van de cyste aan elkaar gaan plakken. Op deze manier is de kans dat u van de zwelling af bent ongeveer 70-80%. U loopt binnen 15 minuten de kliniek uit. Mocht de zwelling terugkeren dan kunnen we deze behandeling nogmaals herhalen. Als dat uiteindelijk niet het gewenste resultaat heeft is een operatieve behandeling uiteraard altijd nog mogelijk.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.