Zwelling van de balzak

Onderzoek


Bij een zwelling in de balzak kan het zijn dat een of beide teelballen anders aanvoelt of pijn doet. Of dat u een ‘zwaar gevoel’ in de balzak ervaart.

De uroloog onderzoekt in dat geval de balzak en zal vaak een echo maken.

Mogelijke oorzaken


In verreweg de meeste gevallen is de zwelling goedaardig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de aderen van de teelbal(len) niet goed doorlopen en daardoor opgezwollen zijn, zoals bij spataderen (varicocèle).

Een andere mogelijkheid is dat er vocht rondom de teelbal(len) zit (een hydrocèle). Of dat er een holte is ontstaan met met vocht en dode spermacellen erin (spermatocèle). In beide gevallen kan dit geen kwaad, maar de zwelling kan in de loop der tijd wel gaan groeien. Ook kan de zwelling in de weg zitten of cosmetische bezwaren geven.

Een andere oorzaak voor een zwelling in de balzak is een ontsteking van de bijbal (epididymitis), dit kan veroorzaakt worden door een virus of bacterie. Een bijbalontsteking kan met medicijnen behandeld worden.

In het ernstigste geval is er sprake van teelbalkanker. Meestal is er dan sprake van een harde, hobbelige zwelling in één van de teelballen. Deze zwelling is vaak snel ontstaan en geeft geen pijnklachten. Mocht deze diagnose gesteld worden, dan wordt u direct verwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis om de bal te verwijderen en eventuele aanvullende behandelingen te ondergaan als dat nodig blijkt.

Behandelopties

Als u verwezen wordt ivm een zwelling van de balzak dan zal de uroloog lichamelijk onderzoek uitvoeren en wordt er zo nodig een aanvullende echo gemaakt, op die manier is het nagenoeg altijd mogelijk om de juiste diagnose te stellen.


1. Varicocèle

Als de aderen achter de teelbal zijn opgezwollen en niet goed doorlopen, is er sprake van een varicocèle. Dit hoeft niet altijd behandeld te worden, maar als de aderen te groot zijn waardoor vervelende pijnklachten ontstaan is behandelen natuurlijk wel een goed idee. Ook als er sprake is van een onvervulde kinderwens ten gevolgen van een verminderde spermakwaliteit, kan het behandelen van de varicocèle leiden tot een verbetering van de vruchtbaarheid.

Behandeling van varicocèles wordt bij Link2Care Clinics gedaan op een veilige en minimaal invasieve manier: door middel van embolisatie. Deze procedure gebeurt onder lokale verdoving (dus zonder narcose) in dagopname, waarbij u binnen enkele uren uit en thuis bent en de werkzaamheden weer op kunt pakken.

Hoe werkt de embolisatie van een varicocèle dan?

Via een bloedvat in de lies wordt een voerdraadje naar de slecht functionerende, gezwollen ader toe geleid, deze ader wordt vervolgens dichtgemaakt met kleine bolletjes. Dit is te vergelijken met de behandeling van spataderen op de benen. Door het dichtmaken van de vaten verschrompelen deze en dan verdwijnen de klachten binnen enkele weken.


2. Spermatocèle of hydrocèle

Als u last heeft van een zwelling in de balzak en de diagnose spermatocèle of hydrocèle is gesteld, dan zijn er twee mogelijkheden om deze zwellingen te behandelen.

In de meeste ziekenhuizen worden deze zwellingen operatief verwijderd. Als de zwellingen nog klein zijn of weinig hinder geven wordt vaak een afwachtend beleid voorgesteld.

Bij Link2Care Clinics hebben we een minimaal invasief alternatief: aspiratie en sclerotherapie. Dit houdt in dat we, onder lokale verdoving van de huid, het vocht met een naald wegzuigen, en een stofje achterlaten in combinatie met een antibioticum waardoor de wanden van de vochtholte aan elkaar gaan vastplakken. Op deze manier is de kans dat u van de zwelling af bent ongeveer 70-80%. U loopt binnen 15 minuten de deur uit. Mocht de zwelling terugkeren dan kunnen we deze behandeling nogmaals herhalen. Als dat uiteindelijk niet het gewenste resultaat geeft is een operatieve behandeling uiteraard ook nog mogelijk.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.