Prostaat Arterie Embolisatie


PAE (Prostaat Arterie Embolisatie) is een relatief nieuwe procedure voor de behandeling van een goedaardige vergroting van de prostaat, ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd. Op deze pagina geven we antwoord op de 10 meest gestelde vragen over PAE. Zo bent u goed voorbereid voor een eventuele persoonlijke afspraak of een PAE-behandeling.

Uitlegfilm


In onderstaand filmpje krijgt u van dr. Nicolai uitleg over wat BPH (goedaardige prostaatvergroting) inhoud. Ook krijgt u uitleg over de PAE (prostaat arterie embolisatie).

Klik hier voor meer informatie over Link2Care Clinics.

1. Welke functie heeft de prostaat?


De prostaat is een klier die bij de man vlak onder de blaas, om de urinebuis (plasbuis) heen zit. De klier is ongeveer net zo groot als een walnoot. De prostaat heeft als functie de productie van zaadvocht en het vervoer van zaadcellen. Dit betekent dat bij een zaadlozing de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten komen.

2. Wat is Benigne Prostaat Hyperplasie of BPH?


Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) is de medische term voor een goedaardige vergroting van de prostaat. Een vergroting die dus niet wordt veroorzaakt door kanker. Bij BPH zet de ‘ring’ van de prostaat, die om de plasbuis ligt, uit. Hierdoor komt de urineleider geleidelijk steeds meer ‘klem’ te zitten en raakt hij vernauwd. Daardoor ontstaat een slappe straal. Het kan ook zijn dat het moeilijker wordt de urine op te houden of dat de plasfrequentie overdag en/of ’s nachts hoger wordt. Dit komt omdat de blaas geïrriteerd en verdikt raakt doordat hij zo hard moet werken om de urine langs de vergrote prostaat te persen (voor meer uitleg zie ook plasklachten). BPH is een aandoening die bij veel mannen voorkomt. Maar liefst 1 op de 3 mannen van 50 jaar en ouder krijgt er mee te maken.

3. Is BPH ernstig?


4. Wat zijn de symptomen van BPH?


5. Is BPH goed te behandelen?


6. Wat is PAE?


7. Wat gebeurt er bij een PAE-behandeling?


8. Hoe lang duurt een PAE-behandeling?


9. Wat zijn de voordelen van de PAE-methode?


10. Kan ik altijd kiezen voor een PAE?


11. Antwoorden op veel gestelde vragen.