Prostaat Arterie Embolisatie


PAE (Prostaat Arterie Embolisatie) is een relatief nieuwe procedure voor de behandeling van een goedaardige vergroting van de prostaat, ook wel Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) genoemd. Op deze pagina geven we antwoord op de 10 meest gestelde vragen over PAE. Zo bent u goed voorbereid voor een eventuele persoonlijke afspraak of een PAE-behandeling.

1. Welke functie heeft de prostaat?


De prostaat is een klier die bij de man vlak onder de blaas, om de urinebuis (plasbuis) heen zit. De klier is ongeveer net zo groot als een walnoot. De prostaat heeft als functie de productie van zaadvocht en het vervoer van zaadcellen. Dit betekent dat bij een zaadlozing de zaadcellen in het prostaatvocht naar buiten komen.

2. Wat is Benigne Prostaat Hyperplasie of BPH?


Benigne Prostaat Hyperplasie is de medische term voor een goedaardige vergroting van de prostaat die niet wordt veroorzaakt door kanker. Bij BPH zet de ‘ring’ van de prostaat uit, waardoor de urineleider als het ware langzaam maar zeker ‘klem’ komt te zitten en vernauwd raakt. Het is een aandoening die bij veel mannen voorkomt. Maar liefst 1 op de 3 mannen van 50 jaar en ouder krijgt op enig moment te maken met deze diagnose.

3. Is BPH ernstig?


4. Wat zijn de symptomen van BPH?


5. Is BPH goed te behandelen?


6. Wat is PAE?


7. Wat gebeurt er bij een PAE-behandeling?


8. Hoe lang duurt een PAE-behandeling?


9. Wat zijn de voordelen van de PAE-methode?


10. Kan ik altijd kiezen voor een PAE?