Sterilisatie (Vasectomie)

Zonder wachttijd!

De vorm van anticonceptie waarbij de man de verantwoordelijkheid neemt


Vasectomie zoals de mannelijke sterilisatie medisch wordt genoemd, is een kleine ingreep waardoor de verbinding tussen de zaadbal en de penis wordt verbroken door een stukje tussen de zaadleiders uit te halen.

Hierdoor kan er geen zwangerschap meer ontstaan omdat het zaadvocht geen zaadcellen meer zal bevatten na de ingreep. De ingreep heeft géén invloed op het orgasme of de seksualiteit want alle hormonen en lichaamsfuncties blijven hetzelfde. Alleen de spermacellen kunnen niet meer vervoerd worden naar de uitgang..

Circa 20.000 mannen in Nederland kiezen jaarlijks voor deze betrouwbare manier van anticonceptie. U moet zich wel realiseren dat een sterilisatie in principe onomkeerbaar is.

Sterilisatie: geen invloed op het seksleven


Een sterilisatie heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. De zaadcellen kunnen dus alleen niet meer doorstromen en worden door het lichaam afgebroken in de bal. De hoeveelheid sperma blijft er nagenoeg hetzelfde uitzien omdat maar een klein deel van het sperma uit zaadcellen bestaat.

Het kan wel zijn dat het ejaculaat er wat minder stroperig uit gaat zien (en het dus wat dunner lijkt) .

Het gevoel van klaarkomen, de zaadlozing, de zin in seks en de erecties veranderen dus NIET door de ingreep.

Is sterilisatie de juiste keuze voor u?


In Nederland kiest ca 10% van de paren die anticonceptie gebruiken voor een vasectomie. Omdat sterilisaties bij de man al decennia op grote schaal worden uitgevoerd is er veel ervaring mee en is duidelijk dat het een veilige en betrouwbare ingreep is. Ook op de lange termijn. Sterilisatie van de man is zelfs het betrouwbaarste voorbehoedsmiddel. Daarom geeft het zekerheid.

De sterilisatie duurt 10 tot 25 minuten, de ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving.

Helemaal pijnloos is de ingreep niet, omdat de zaadleiders doorlopen tot in de onderbuik. Veel mannen ervaren dus een doffe pijn in de onderbuik voor enkele seconden tot minuten tijdens de ingreep. De meeste mannen die de ingreep hebben ondergaan zeggen echter dat het achteraf heel erg meeviel allemaal!

Omdat je na de ingreep voor altijd onvruchtbaar bent moet je wel zeker weten dat kinderen echt niet (meer) gewenst zijn.

Er bestaat wel een mogelijkheid de sterilisatie ongedaan te maken door middel van een zogenaamde vasovasostomie (een hersteloperatie), maar dit is een kostbare ingreep die niet vergoed wordt. De slagingskans van een vasovasostomie neemt af met de tijd die na de sterilisatie is verstreken. Hoe langer geleden de sterilisatie: hoe minder kans van slagen deze ingreep heeft.

Hoe gaat een sterilisatie?


Bij Link2care Clinics is een intake afspraak niet nodig.

Met een vragenlijst bepalen we of u geschikt bent voor de ingreep, mochten er twijfels bestaan dan wordt u wel van tevoren op gesprek uitgenodigd. Dan kan de uroloog onderzoek doen om te beoordelen of u goed te steriliseren bent onder lokale verdoving.

De sterilisatie:


  1. We desinfecteren de balzak.
  2. Je krijgt een lokale verdoving door injecties in de huid van de balzak.
  3. Via een kleine snee, links en rechts in de balzak, worden de zaadleiders één voor één naar buiten gehaald.
  4. Dan wordt een stukje tussen de zaadleiders uit gehaald.
  5. Daarnaast worden de beide uiteinden van de zaadleiders dicht gebrand.
  6. De sneetjes in de huid worden gehecht met 1 hechting.

Onze uroloog volgt de richtlijnen voor vasectomie (sterilisatie man) van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Kosten sterilisatie € 485,-


Direct ingreep, of toch eerst meer informatie?


Lees hier de FAQ over sterilisaties