Bloed in de urine

Microscopische analyse


Bij zowel mannen als vrouwen kan er bloed in de urine terechtkomen. Soms is dat met het blote oog zichtbaar. Het kan ook pas aan het licht komen bij een microscopische analyse, bijvoorbeeld naar aanleiding van plasklachten of urinewegontsteking.

Symptomen


Veel mensen met bloed in de urine hebben verder geen directe klachten. Symptomen die soms voorkomen zijn pijn in de buik of zij, plasklachten of koorts.

Diagnose


De uroloog kan verschillende onderzoeken inzetten, zoals urinetesten en een echo-, CT- of MRI-onderzoek. Vaak zal ook naar uw medische (familie)geschiedenis gekeken worden.

Om de aanwezigheid van een tumor of blaassteen uit te sluiten, kan met een kleine camera in de blaas gekeken worden (een cystoscopie).

Mogelijke oorzaken en behandeling


De behandeling hangt af van de oorzaak. Er zijn veel mogelijke oorzaken van bloed in de urine, van iets onschuldigs tot een serieuze aandoening. Mogelijke oorzaken zijn een ontsteking van de urineweg of de nieren, of blaas- of nierstenen.

Bij mannen speelt prostaatvergroting mogelijk een rol. Ook gebruikte medicijnen of zelfs zware fysieke inspanning (zoals hardlopen) kunnen een bloeding veroorzaken. In het meest ernstige geval kan de oorzaak een tumor zijn in de nieren, blaas, prostaat of urinewegen.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.