Urineverlies (mannen)

Onbedoeld urineverlies (urinaire incontinentie) kan verschillende oorzaken hebben:


  •  Urineverlies bij lachen, hoesten of niezen heet stressincontinentie. Het heeft te maken met verzwakking van de bekkenbodemspieren en kan voorkomen na een operatie, zoals een prostaatverwijdering voor prostaatkanker bij mannen. Bij vrouwen ontstaat het vaak na het krijgen van kinderen.
  • Bij aandrang- (of urge-)incontinentie moet iemand heel vaak en/of plotseling plassen of is er vaak plotseling veel urineverlies. Dit komt voor bij mannen met een overactieve blaas, wat vaak weer samenhangt met prostaatvergroting.
  • Soms kan de blaas zich niet goed legen en loopt deze over. Dit noemen we overloopincontinentie. Symptomen zijn onder meer een zwakke en/of onderbroken straal tijdens het plassen of veel moeite moeten doen de blaas leeg te krijgen. Waarbij het kan zijn dat de blaas uiteindelijk alsnog niet leeg is.

Het kan zijn dat iemand één, twee of alle drie deze klachten heeft. Bij Link2Care Clinics onderzoekt de uroloog welke factoren bij u een rol spelen.

Wat kan eraan gedaan worden?


Afhankelijk van het onderliggende probleem kunt u behandeld worden met medicijnen, fysiotherapie, zelfkatheterisatie of met botox-injecties in de blaaswand. Leefstijlaanpassingen kunnen ook een wereld van verschil maken, dus u wordt ook voorzien van leefstijladvies op maat.

Bij stressincontinentie kan een chirurgische ingreep uitkomst bieden, zoals een bandje dat de plasbuis ondersteunt. Als dat nodig is, verwijzen we u door naar een specialist op dit gebied.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.