Röntgenonderzoek

Het doel


Met een röntgenonderzoek maken we een (digitale) afbeelding van de binnenkant van het lichaam. Bijvoorbeeld van het skelet, longen of buik.

Röntgenstraling is een elektromagnetische straling die door weefsels van het lichaam heen dringt. De verschillende botten, weefsels en organen laten niet allemaal dezelfde hoeveelheid straling door. Daardoor kan uit de straling die het lichaam verlaat, een beeld worden samengesteld waarop je verschillende structuren in het lichaam kunt zien. Bijvoorbeeld nierstenen in de buik of een breuk in het bot. Omdat maar een lage dosis straling nodig is, is deze in principe niet schadelijk voor volwassenen en kinderen.

Voorbereiden op een röntgenonderzoek


U hoeft zich niet voor te bereiden op een röntgenonderzoek. U hoeft niet nuchter te blijven en u kunt uw medicijnen gewoon blijven nemen.

Meest gestelde vragen:


Met een röntgenonderzoek maken we een (digitale) afbeelding van de binnenkant van het lichaam. Bijvoorbeeld van het skelet, longen of buik.

Röntgenstraling is een elektromagnetische straling die door weefsels van het lichaam heen dringt. De verschillende botten, weefsels en organen laten niet allemaal dezelfde hoeveelheid straling door. Daardoor kan uit de straling die het lichaam verlaat, een beeld worden samengesteld waarop je verschillende structuren in het lichaam kunt zien. Bijvoorbeeld nierstenen in de buik of een breuk in het bot.

U hoeft zich niet voor te bereiden op een röntgenonderzoek. U hoeft niet nuchter te blijven en u kunt uw medicijnen gewoon blijven nemen.

Bij het onderzoek kan een contrastvloeistof nodig zijn om bijvoorbeeld organen, bloedvaten of afwijkingen beter in beeld te krijgen. Als dit bij u het geval is, weet u dit meestal van tevoren. Het contrastmiddel wordt toegediend via een infuus in de ader van een arm, of u krijgt het in drinkbare vorm. Het middel heeft geen kleur of geur en verlaat het lichaam via de urine. Overgevoeligheid voor contrastvloeistoffen komt zelden voor, maar meld het de laborant als u allergische aandoeningen heeft of in het verleden een allergische reactie heeft gehad op een bepaalde stof of medicijn.

Wanneer u (mogelijk) zwanger bent, is het advies om geen röntgenfoto te laten maken. Als dit echt nodig is, kunnen er uitzonderingen worden gemaakt. Dit gebeurt alleen in samenspraak tussen arts en patiënt. Als er contrastmiddel toegediend moet worden, kan dat alleen na overleg met de radioloog.

Er zijn geen biologische of schadelijke effecten bekend van een röntgenonderzoek. De hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld is zo klein, dat er geen schadelijke effecten kunnen optreden.

Folders


Meer informatie over de röntgenonderzoeken bij Link2Care Clinics kunt u vinden in onze patiëntfolders. Hierin staat hoe u zich voor uw onderzoek specifiek kunt voorbereiden. Wanneer er geen specifieke folder is voor uw onderzoek, kijk dan in de algemene folder.

Praktische informatie


Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig. Dit kan zowel van uw huisarts, het ziekenhuis of een ander zelfstandig behandelcentrum zijn.

Link2Care Clinics levert verzekerde zorg. Voor meer informatie over hoe de vergoeding in zijn werk gaat,  verwijzen wij u graag door naar onze vergoedingenpagina.

Vergoeding

Andere onderzoeken: