Plasklachten

Als u Link2Care Clinics bezoekt in verband met plasklachten, zullen we het probleem gestructureerd onderzoeken. Hierbij gebruiken wij onder meer vragenlijsten, een plasdagboek, een plasstraaltest en een echo van de blaas en/of prostaat. Soms is een kijkonderzoek van de blaas nodig (cystoscopie) of moet er een MRI van de prostaat gemaakt worden. Als u de gehele analyse heeft doorlopen kan de juiste diagnose gesteld worden en kan (in 1 bezoek) een behandelplan gemaakt worden. De behandeling kan meestal meteen na het eerste bezoek starten.

Twee veelvoorkomende oorzakenvan plasklachten zijn:


1. Een vergrote prostaat

Als de prostaat groter wordt, kan deze op de plasbuis gaan drukken waardoor de blaas geirriteerd wordt en plasklachten ontstaan. Het groter worden van de prostaat heet Benigne Prostaat Hyperplasie, of BPH. Een groeiende prostaat hoort bij het ouder worden als man. BPH ontstaat sneller bij mannen met overgewicht, suikerziekte, te weinig beweging of een genetische aanleg voor BPH. Erectiestoornissen komen vaak gelijktijdig voor.

Symptomen plasklachten door vergrote prostaat


Veelvoorkomende symptomen zijn een zwakke en/of stokkende urinestraal, nadruppelen, sterke aandrang en heel vaak kleine beetjes plassen. Ook kan er bloed in de urine te zien zijn.

Wat kan eraan gedaan worden?


Afhankelijk van de diagnose kunt u met medicijnen behandeld worden. Ook kan het zijn dat u leefstijladviezen krijgt.

Soms is het verstandig om de prostaat uit de weg van de plasbuis te halen. Dit kan op veel verschillende manieren. Operatief kan dit gedaan worden door een deel van de prostaat via de plasbuis weg te schrapen of te laseren (TURP/laserTURP).  Een andere, minder belastende methode, is het dichtmaken van de bloedvaten van de prostaat, zodat de prostaat geleidelijk gaat krimpen. Het dichtmaken van de bloedvaten noem je emboliseren.  Een embolisatie van de prostaat (ook wel Prostaat Arterie Embolisatie genoemd) is een goede behandeloptie voor mannen die nog wel zelf kunnen plassen, maar een hele grote prostaat hebben die plasklachten of ontstekingen veroorzaakt. Ook voor mannen die last hebben van de urologische medicatie en mannen die liever niet onder narcose willen of kunnen is emboliseren een goede optie.

Een andere oorzaak van plasklachten: 


2. Een slappe (neurogene) blaas

Als de blaas niet goed door de zenuwbanen aangestuurd wordt, bijvoorbeeld ten gevolgen van MS of suikerziekte.

Of als er te lang is doorgelopen met een grote prostaat die de plasbuis dichtdrukt, kan de blaas slap en ‘onderactief’ worden.

Symptomen:

  • De urinestraal komt niet op gang
  • Soms helemaal niet meer kunnen plassen
  • Onvermogen de blaas leeg te plassen
  • In delen plassen
  • Urineverlies in de nacht

Mogelijke oorzaken


Verschillende neurologische ziekten kunnen impact hebben op de blaas. Denk aan een beroerte, de ziektes van Parkinson en Alzheimer, multiple sclerose, beschadigd ruggenmerg , overmatig alcoholgebruik of bepaalde tumoren van het zenuwstelsel.

Ook kan uw blaas te slap en uitgerekt zijn geworden door vergroting van de prostaat die de plasbuis al langere tijd dicht drukt.

Wat kan eraan gedaan worden?


Afhankelijk van de diagnose kunt u behandeld worden met medicijnen. Ook kan het nodig zijn dat u zelf leert katheteriseren: met een dun buisje de blaas dagelijks helemaal leegmaken.

Als de oorzaak ligt bij een vergroting van de prostaat dan moet de prostaat in de eerste plaats behandeld worden.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.