Plasklachten

Als u bij Link2Care Clinics komt met plasklachten, zullen we het probleem onderzoeken met onder meer vragenlijsten, een plasdagboek, een plasstraaltest en een echo van de blaas. Soms is een kijkonderzoek van de blaas nodig (cystoscopie) of een echo van de prostaat.

Twee veelvoorkomende oorzaken

van plasklachten zijn:


1. Een vergrote prostaat

Als de prostaat groter wordt, kan deze op de plasbuis gaan drukken en de blaas irriteren. Dit heet Benigne Prostaat Hyperplasie, of BPH. Een groeiende prostaat hoort bij het ouder worden als man. BPH kan ook samenhangen met obesitas, te weinig beweging, erectiestoornissen of genetische factoren.

Symptomen plasklachten door vergrote prostaat


Veelvoorkomende symptomen zijn een zwakke en/of stokkende urinestraal, ‘nadruppelen’ of heel vaak kleine beetjes plassen (met veel aandrang). Ook kan er bloed in de urine terechtkomen.

Wat kan eraan gedaan worden?


Afhankelijk van de diagnose kunt u met medicijnen behandeld worden. Ook kan het zijn dat we leefstijladviezen geven.

In bepaalde gevallen is het verstandig om bloedvaten van de prostaat dicht te maken (via prostaatembolisatie) of om operatief een deel van de prostaat weg te schrapen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van plasklachten: 


2. Een slappe (neurogene) blaas

Als de blaas niet goed door zenuwbanen aangestuurd wordt, kan de blaas ‘onderactief’ worden.

Symptomen
Iemand met een neurogene blaas heeft vaak geen controle meer over het urineren. Andere symptomen zijn heel vaak moet plassen, hevige aandrang of een zwakke of druppelende urinestraal.

Mogelijke oorzaken


Verschillende neurologische ziekten kunnen impact hebben op de blaas. Denk aan een beroerte, de ziektes van Parkinson en Alzheimer, multiple sclerose, beschadigd ruggenmerg of bepaalde tumoren van het zenuwstelsel.

Wat kan eraan gedaan worden?


Afhankelijk van de diagnose kunt u behandeld worden met medicijnen, botox-injecties van de blaaswand of urinaire sluitspieren. Ook kan het nodig zijn dat u zelf leert dagelijks met een dun buisje de blaas te legen.

Herkent u bovenstaande klachten of wilt u er meer over weten? Maak dan nu een afspraak bij Link2Care Clinics.